Snabblån utan SMS

Sponsrade länkar

Sedan några år är det möjligt att ansöka om snabblån online istället för via SMS. Men fortfarande dominerar SMS-lånen på marknaden för mikrolån.

Pengar bredvid dator
Mindre nätbaserade snabblån har under flera år tagit marknadsandelar från SMS-lånen.

Sponsrade länkar

När mikrolånen introducerades i form av SMS-lån år 2004, låg marknaden för snabblån helt i sin linda. Trots jämförelsevis skyhöga räntor, var SMS-lånens direkta utbetalningstider en konkurrenskraftig fördel jämfört med bankernas snabblån; de senare behandlades manuellt inom några arbetsdagar. Visserligen var det möjligt att ansöka om banklån online redan år 2005, men lånen behandlades ändå manuellt av en kredithandläggare – till skillnad från dagens nätbaserade snabbkrediter.

Snabblån utan SMS – lite lägre kostnadsbild

En fördel med snabblån utan SMS är den något lägre kostnadsbilden; som låntagare slipper man bland annat bekosta SMS-avgifter till kreditgivare och nätoperatör. Likaså brukar räntan på onlinebaserade snabblån vara något lägre än motsvarande ränta på SMS lån – även i de fall en och samma kreditgivare står för lånen. Just nu pekar alla trender på att snabblån utan SMS kommer att ta över marknadsandelar från SMS-lånen inom några få år. Av denna anledning breddar aktörer, som tidigare enbart satsat på SMS-krediter, sitt låneutbud till att även omfatta onlinelån.

Onlinelån från bank – ett billigt alternativ

För låntagare, som kan tänka sig att vänta på sin utbetalning i några dagar, framstår bankernas privatlån som ett omdömesgillt alternativ till snabblånen. Man kan med fördel ansöka om banklån online – och förutsatt att man skött sina tidigare ekonomiska åtaganden kan man också räkna med svar inom någon dag. Snabblånens inträde på kreditmarknaden har nämligen påskyndat bankernas generella handläggningstider av mindre blancolån till den grad att de i princip kan fungera som alternativ till de ofördelaktiga snabblånen.