Avbetalning

Sponsrade länkar

En avbetalning är en form av skuldsättning, även om många inte betraktar den som sådan. I många fall kan det bli billigare med ett vanligt hypoteks- eller blancolån.

Räntefri avbetalning
Många företag inom detaljhandeln lockar med räntefria avbetalningar.

Sponsrade länkar

Avbetalning är en form av kredit, som innebär att en vara betalas i form av många delbetalningar. Tidsperioden och delbetalningarnas (amorteringarnas) storlek avtalas i samråd mellan köpare och säljare. I samband med alla avbetalningar görs en kontroll hos UC (Upplysningscentralen). Den låntagare, som sedan tidigare har många kontroller hos UC, kan i teorin bli nekad att köpa varan på avbetalning. Dessutom är det svårt att få avbetalning med betalningsanmärkningar i bagaget.

Räntefri avbetalning – ett sätt att locka kunder

Många företag försöker locka kunder med räntefri avbetalning – detta oavsett om du ska köpa en dator, bil eller göra en bröstförstoring. Trots att avbetalningarna sällan är helt räntefria, kan det löna sig att välja en avbetalning framför ett vanligt privatlån.

Jämför villkoren för avbetalning med andra lån

Den som funderar på att köpa en vara på avbetalning bör noga jämföra villkoren för avbetalningen med andra lån. Kanske är det billigare att ta ett billån i en traditionell bank snarare än att köpa bilen på avbetalning? Eftersom banken godtar bilen som säkerhet, bör du kunna förhandla dig fram till ett hypotekslån med fördelaktig ränta. Du som däremot vill finansiera din resa, dator eller bröstförstoring genom en avbetalning bör istället jämföra avbetalningsvillkoren med vanliga privatlån. Banker och kreditinstitut lär knappast godta resor, förstorade bröst eller ens datorer som säkerhet för ett hypotekslån.