Mastercard kreditkort

Sponsrade länkar

Mastercard är ett av de större varumärkena inom kreditkortsbranschen. Idag spelar det ingen större roll vilket kreditkort du gör dina inköp med – alla fungerar lika bra.

Sponsrade länkar

I likhet med Visa är Mastercard ett varumärke som licensierar rätten att utfärda kreditkort till olika kreditinstitut. För att ha rätt att utfärda Mastercard betal- och kreditkort ska utfärdaren dessutom äga aktier i företaget. Själva varumärket ägs av den amerikanska organisationen MasterCard som också är huvudman för Maestro; en enklare form av Mastercard jämförbar med Visa Electron.

Mastercard – internationellt mer gångbart än Visa

Priset på ett Mastercard kreditkort är sällan högre än för motsvarande Visakort. Dock kan det ibland hända att Mastercard saknar de reseförsäkringar som ofta ingår i Visakorten. Till fördelarna med Mastercard hör dock att de fungerar bättre som betalkort ute i Europa. Särskilt i Tyskland fungerar Mastercard som betalningsmedel i de flesta stormarknader, vilket knappast gäller för Visa.

Mastercard i Sverige

I Sverige har Visa i skrivande stund ett litet övertag över Mastercard vad gäller antal utfärdade kort. Anledningen är att Visa inte ställer krav på aktieinnehav i bolaget, vilket gör det billigare för bankerna att utfärda korten. Ur ett kundperspektiv spelar det däremot ingen roll vilket kort man använder. I början av 2000-talet gick det inte alltid att handla på nätet med Mastercard, men detta har nu ändrats. Både Visa och Mastercard accepteras idag överallt. I strävan efter det kontantlösa samhället har det svenska betalkortssystemet blivit hyperutvecklat. I stort sett alla försäljare – utom möjligen loppmarknader och torgstånd – accepterar kreditkort från både Mastercard, Diners, AMEX och Visa. Däremot kan man fortfarande stöta på problem med kort som Maestro och Electron.