Billån

Sponsrade länkar

Undersök möjligheterna att få billån från olika aktörer; du som köper bil på bilfirma kan i regel förhandla dig fram till ett förmånligt billån – även på begagnade bilar.

Ansökan om billån
Bilhandlare erbjuder billiga billån - men jämför olika billån för säkerhets skull.

Sponsrade länkar

Du som står i begrepp att köpa bil från bilfirma gör klokt i att kolla upp vilka lånemöjligheter bilfirman erbjuder. De flesta bilföretag erbjuder möjligheter att – helt eller delvis – finansiera bilköpet med lån. Det är alltså möjligt att ta ett billån utan kontantinsats, även om det inte alls är någon bra lösning. Bilfirmor ställer i regel lägre krav än banker i samband med kreditprövningen – bland annat är det oftare möjligt att få billån trots betalningsanmärkning.

Billån från bank – sämre ränta

I de fall du köper bil av en privatperson erbjuder många banker förmånliga billån. Eftersom billån är ett lån med säkerhet, är räntan på billån lägre än räntan på t.ex. konsumtionslån och privatlån. Tänk dock på att många banker ofta – rent principiellt – nekar lån till alla med betalningsanmärkning. Detta trots att du i teorin skulle kunna klara av att amortera lånet.

Jämför billån hos olika kreditaktörer

Innan du köper bil bör du således jämföra lånemöjligheter hos olika kreditgivare; skillnaden på bilens slutliga pris kan bli stor om du gräver fram det billigaste lånet. Slutnotan för en bil med ett pris på 100 000 kr blir 25 000 kr lägre om ditt lån har en ränta på fem procent istället för tio procent, uträknat utifrån en schablonmässig amorteringstid på fem år.