Billån utan kontantinsats

Sponsrade länkar

Du som tar ett billån utan kontantinsats bör amortera lånet i samma takt som bilen minskar i värde. Amorteringsfria billån utan kontantinsats är en ren skuldfälla som bör undvikas.

Sponsrade länkar

Begagnatmarknaden omsätter varje år ett stort antal bilar som finansieras med billån utan kontantinsats. Att köpa bil på avbetalning utan en krona i kontantinsats är inget fel i sig – bilen kan bli en riktigt bra affär förutsatt att den håller. Men det gäller att vara medveten om att slutnotan för bilen blir mycket högre än om den hade finansierats med likvida medel.

Olagligt köpa bil utan kontantinsats

Att köpa bil utan 20 procents kontantinsats rimmar egentligen inte med lagens bokstav. Däremot är det lätt att kringgå detta krav genom att låna såväl till kontantinsats som till den resterande summan. Bilhandlaren förmår sällan kontrollera pengarnas ursprung, särskilt om den som säljer är en privatperson. Vissa bilhandlare godtar ibland inbytesbil istället för kontantinsats. Men bilhandlare kan mycket väl välja att inte ta din begagnade bil i inbyte – särskit om den är i mycket dåligt skick. Inget att räkna med, med andra ord.

Undvik amorteringsfria billån

På senare år har ett fåtal kreditinstitut till och med erbjudit amorteringsfria billån till sina konsumenter. Namnet på dessa lån bedrar, då de inte är amorteringsfria på något sätt. Vanligtvis innebär dessa lån att amorteringen sker ojämnt – dvs. skjuts på framtiden. Att ta ett sådant lån är emellertid en ren skuldfälla – det mest förnuftiga är att alltid amortera i samma takt som bilen minskar i värde, gärna ännu snabbare.