Billigt billån

Sponsrade länkar

Att hypotekslån är det billigaste sättet att finansiera bilköp är kanske inte så konstigt. Ange om möjligt din bil eller din bostad som säkerhet.

Sponsrade länkar

Du som är ute efter billiga billån bör i första hand jämföra lån där bilen fungerar som säkerhet och där räntan för lånet anges på förhand. Undvik följande typer av billån:

  • Billån där långivaren inte vill godkänna bilen som säkerhet.
  • Billån med ”individuell” räntesättning.
  • Billån där du själv inte kan välja amorteringstakt, dvs. rak amortering eller annuitetslån.
  • Långivare som erbjuder billån med dolda räntekostnader i form av uppläggningsavgifter och aviavgifter för varje faktura – trots att du amorterar med autogiro!
  • Långivare som tvingar dig att delvis ta ett blancolån på bilen genom att hävda att det inköpspris du betalat inte motsvarar bilens faktiska värde.

Billigt billån oftast synonymt med ett bostadslån

Ett billigt billån innebär ofta att du belånar din bostad i form av ett hypotekslån, där den del av bostaden som inte är skuldsatt sedan tidigare fungerar som säkerhet. Du får på så sätt ut en summa kontanter som du kan använda hur du vill – bland annat för att finansiera bilköp. Du som bor i hyresrätt – eller av annan anledning inte kan belåna någon bostad – bör istället sträva efter ett hypotekslån med bilen som säkerhet.

Bilen som säkerhet för billånet

Handelsbanken, MyMoney och SEB (kräver kontantinsats på 20 000) är banker som godkänner billån med bilen som säkerhet. Fördelen med att ange bilen som säkerhet är kort amorteringstid och möjlighet att få fast ränta amorteringstiden ut. Du som väljer att belåna din bostad får ofta nöja dig med rörlig ränta, vilket gör att du inte kan beräkna slutkostnaden för lånet.