SMS-lån

Sponsrade länkar

SMS-lån är den mest förekommande formen av snabblån. Målgruppen för dessa lån är människor som av olika anledningar behöver snabba pengar – företrädesvis ungdomar.

SMS-lån
SMS-lån ger snabba pengar, men glädjen är kort. Beloppet ska tillbaka inom 30 dagar.

Sponsrade länkar

Att låna via SMS är det vanligaste sättet att ta ett så kallat snabblån. Ett SMS-lån betalas vanligen ut inom 15 minuter till det konto som anges i låneansökan. Hos några banker kan det ta lite längre tid; ett lån som beviljas en söndag kväll kan undantagsvis betalas ut nästkommande bankdag. Anledningen till att kreditprövningen kan ske så snabbt är att den är helt automatiserad. Men trots att processen från ansökan till utbetalning sker helt utan mänskliga mellanhänder, är villkoren för lånet slående; ett SMS-lån på t.ex. 4000 kr ska amorteras i sin helhet inom löptiden, som vanligtvis är en månad. Kostnaden för ett lån på 4000 kr uppgår i genomsnitt till 700 kr, vilket kan jämföras med bankernas priser. I skrivande stund beviljar t.ex. Nordea privatlån på 4000 kr, med en kostnad på 40 kr per månad.

Låneform för utsatta personer

Enligt en artikel i DN från 2009 är ungdomar och personer med betalningsanmärkningar överrepresenterade i kreditupplysningsföretagens belastningsregister. Enligt samma artikel använder ungdomarna i huvudsak SMS-lån för att finansiera nöjen. Om ens pengar tar slut en krogkväll är SMS-lånet en smidig lösning för att kunna fortsätta festen. Detta eftersom SMS-lån innebär pengar i handen direkt.

SMS-lån – skuldfälla även för äldre

Dagens pensionärer avviker på många sätt från tidigare generationer äldre. Deras syn på ekonomi är ett exempel. Förkrigsgenerationen kännetecknades av ett omsorgsfullt sparande och kunde alltid leverera stora arv till sina nästkommanden. Moderna pensionärer föredrar däremot resor, konsumtion och nöjen såtillvida att många pensionärer återfinns i kreditupplysningsföretagens belastningsstatistik. Under senare år har emellertid kraven för att få SMS-lån skärpts såtillvida att andelen ungdomar som fallit offer för lånen reducerats kraftigt.

SMS-låna med omsorg

Till SMS-lånens fördel bör dock nämnas att de allra flesta som tar SMS-lån faktiskt sköter sina amorteringar. Vi förespråkar därför inte en avskaffning av SMS-lånen, utan ett omsorgsfullt lånande. Kanske behöver man förlänga semesterresan efter att ha träffat sitt livs kärlek och då inte kan låna av någon annan? I så fall kan ett SMS-lån te sig fullt berättigat.

Specifika fakta om olika typer av SMS-lån samt vanliga lånebelopp: