SMS-lån utan kreditupplysning

Sponsrade länkar

Det är i teorin inte möjligt att få ett lån utan kreditupplysning. Du som tar ett SMS-lån bör vara medveten om att din kreditupplysning registreras centralt hos UC.

Sponsrade länkar

Lån utan kreditupplysningar är olagliga och bör därför inte förekomma. Samtliga kreditgivare måste genomföra en kreditupplysning på sina låntagare, men kreditupplysningen varierar naturligtvis starkt beroende på låneform. I samband med SMS-lån sker den i regel automatiskt och omfattar bara kontroll mot Skatteverkets inkomstuppgifter och dina personuppgifter.

Se till att din kreditupplysning inte registreras hos UC

Du som står i begrepp att låna pengar bör vara medveten om att somliga kreditgivare rapporterar in alla kreditupplysningar till UC (Upplysningscentralen). Detta gäller även aktörer på marknaden för SMS-lån. Detta register är öppet för alla kreditgivare, vilket i praktiken innebär att du senare i livet kan bli nekad ett bolån på grund av en kreditupplysning som gjorts i samband med ett SMS-lån. Av denna anledning är det särskilt viktigt att du inte hamnar i UC-registret pga. ett litet SMS-lån.

Nya aktörer slarviga med kreditupplysningar

Det händer ibland att nya aktörer på marknaden för SMS-lån beviljar krediter utan kreditupplysning. Det beror i så fall på att de ännu inte byggt upp rutiner för kreditupplysningar, men ändå vill börja tjäna pengar genom att bevilja krediter. Detta kan du naturligtvis dra nytta av som låntagare, men du bör vara medveten om att kreditgivarens förfarande ligger bortom lagens gränser.

Specifika fakta om olika typer av SMS-lån samt vanliga lånebelopp: