Konsumtionslån

Sponsrade länkar

Ett konsumtionslån är en annan beteckning för blancokrediter. Beteckningen privatlån är dock vanligare eftersom pengarna kan användas till vad som helst – inte nödvändigtvis till konsumtion.

Resa med privatlån
Finansiera din resa med ett konsumtionslån, eller privatlån som är en lämpligare benämning. En resa är ju inte reglerätt konsumtion, snarare en upplevelse.

Sponsrade länkar

Ett konsumtionslån är en annan beteckning för privatlån utan säkerhet. Beteckningen understryker att lånet ska användas till konsumtion, även om det i slutändan är upp till låntagaren att avgöra hur pengarna ska användas. Du som jämför räntesatser mellan olika privatlån bör vara medveten om att somliga banker använder begreppet konsumtionslån synonymt med privat- eller blancolån.

Konsumtionslån och ångerrätt

Enligt Europaparlamentets direktiv om ångerrätt på lån har en låntagare 14 dagars ångerrätt på konsumtionslån mellan 200 och 75 000 euro. Bostadslån och större privatlån (som dock är mycket ovanliga) påverkas däremot inte av dessa regler. Kreditgivare på marknaden för mikrolån är emellertid mycket dåliga om att upplysa låntagarna om dessa rättigheter. I samband med att dessa regler antogs år 2008, ändrades reglerna även till att omfatta obligatorisk kreditprövning och möjlighet till förtida betalning närhelst man så önskar.

Varierande räntesatser på konsumtionslån

Den som ägnar en stund åt att jämföra olika konsumtionslån märker snabbt att villkoren – i synnerhet räntesatsen – varierar stort mellan olika kreditgivare. Bäst villkor erbjuds av etablerade banker, medan aktörerna på marknaden för snabblån tar ut de högsta räntorna. De senare är emellertid mer lukrativa vad gäller låneansökningar från skuldsatta personer med betalningsanmärkningar.