Lån utan UC

Sponsrade länkar

På den lagliga kreditmarknaden förekommer få lån utan UC, det vill säga kontroll mot Upplysningscentralens register över privatpersoners tidigare kreditprövningar. Mindre SMS-lån med kort återbetalningstid hör dock till undantagen.

Kredithistorik UC
Upplysningscentralen (UC) registrerar information om privatpersoners kredithistorik. Endast i undantagsfall kan man få lån utan kontroll mot UC.

Sponsrade länkar

Den som lämnar in en låneansökan får kallt räkna med att kreditgivaren gör en kontroll hos Upplysningscentralen (UC); en informationsbank som tillhandahåller upplysningar om privatpersoners och företags ekonomiska förutsättningar att klara av amorteringar och räntekostnader. Med andra ord ligger informationen hos UC till grund för kreditinstitutens kreditbedömningar. Upplysningscentralen kategoriserar bland annat privatpersoner på basis av taxerad årsinkomst, vilket innebär att man kan få avslag på en låneansökan trots att man saknar betalningsanmärkning. Som privatperson kan det vara värt att tänka på följande:

  • Ju fler kreditupplysningar som finns hos UC, desto svårare blir det att få ett större lån, t.ex. ett hypotekslån till bostadsköp. Undvik därför att låna mindre belopp.
  • Tänk på att även den som tecknar ett telefonabonnemang kan räkna med att operatören gör en kreditupplysning. Detsamma gäller den som köper en vara på avbetalning.

Mindre snabblån undantagna från krav på UC

Den som ansöker om ett mindre SMS-lån med kort avbetalningstid – ett så kallat snabblån eller korttidslån – kan ibland räkna med att slippa en US-kontroll. Det föreligger nämligen inget lagstadgat krav på UC-kontroll för denna typ av lån. Däremot står det kreditgivarna fritt att kontrollera alla blivande låntagare; en förmån som de ofta utnyttjar med tanke på vilka riskkategorier som återfinns bland stamkunderna för mikrolån. Långivarna upplyser i normalfallet huruvida de gör en UC-kontroll eller inte – informationen finns i regel att läsa på hemsidan.