Bottenlån

Sponsrade länkar

Bottenlån är det vanligaste – och mest fördelaktiga – sättet att finansiera ett bostadsköp. Försök att undvika ofördelaktiga topplån genom att spara ihop en större kontantinsats.

Hus som säkerhet för lån
Bottenlån är en säker kreditform för bankerna, vilket medger låg ränta. Den belånade fastigheten fungerar nämligen som säkerhet för lånet.

Sponsrade länkar

Bottenlån är den del av bostadslånet där själva bostaden används som säkerhet, eller pant. Således minimeras risken för kreditgivaren, vilket medför en lägre ränta för låntagaren. Bottenlån beviljas i regel upp till ca 90 procent av bostadens inköpspris. Resten måste du som låntagare täcka med antingen kontantinsats eller topplån – en sorts blancolån utan säkerhet.

Bottenlån – vanligaste formen av bostadsfinansiering

Bottenlån är den i särklass vanligaste typen av bostadsfinansiering. Ett bottenlån ska täcka hela bostadens värde, varför många väljer att inte amortera på bottenlånet. Istället väljer många att i första hand amortera det mindre fördelaktiga topplånet. Således blir lånesumman på bottenlånet oföränderlig tills bostaden säljs vidare – förhoppningsvis med vinst.

Bottenlån och topplån hos samma bank

Du som tvingas att ta ett topplån kan ofta förhandla dig fram till lägre ränta på topplånet om du tar både topplån och bottenlån i samma bank. Särskilt om du är en trogen kund hos banken och i övrigt har god kreditvänlighet.