Ungdomslån

Sponsrade länkar

De större bankerna erbjuder särskilda ungdomslån, liksom kortkrediter, till studenter och ungdomar. Förväxla dock inte de seriösa bankernas erbjudanden med oseriösa erbjudanden om snabblån till 18 åringar.

Tjejer och shopping
Många unga finansierar nöjesshopping med ungdomslån.

Sponsrade länkar

Bankerna erbjuder, helt medvetet, generösa villkor för ungdomslån. Från bankernas håll hoppas man att ungdomarna stannar kvar i banken när det senare i livet blir aktuellt att ansöka om bostadslån. Ungdomslån är alltså bankernas sätt att locka till sig nya kunder. Trots att det rör sig om regelrätta privatlån utan säkerhet är räntevillkoren förmånliga. Syftena med lånen kan variera; alltifrån lån till hemutrustning, möbler och kurslitteratur förekommer. Som låntagare behöver man dock inte ange syftet med lånet.

Ungdomslån med borgen

Ungdomar, som kombinerar förvärvsarbete med studier, har i regel inga problem med att få lån. Ifall du är hårt skuldsatt sedan tidigare – och din inkomstsituation i bankens ögon verkar osäker – kan banken kräva borgenär. Kravet på borgenär blir särskilt påfallande när det rör sig om bostadslån. Då räknas inte studielån som inkomst.

Ungdomslån från etablerade banker

Prioritera ungdomslån från större banker framför blancolån från okända kreditgivare. Mindre seriösa kreditgivare lockar ofta med att de gärna lånar ut till 18-åringar. I så fall gäller det att vara på sin vakt, eftersom erbjudandena oftast hänför sig till ofördelaktiga snabblån. Som 18-åring bör du helt undvika att skuldsätta dig, såvida det inte rör sig om studielån. Låna hellre av föräldrarna än via SMS-tjänster.