Startlån

Sponsrade länkar

Startlån för ungdomar innebär möjlighet att utrusta den första lägenheten med möbler och vitvaror. Ta gärna ett startlån – men budgetera dina inköp så att lånet verkligen täcker alla kostnader.

Startlån till möbler
Ont om pengar till möbler? Då är startlån för ungdomar en lösning.

Sponsrade länkar

Många banker erbjuder ungdomar upp till en viss ålder olika typer av startlån, eller ungdomslån som de också kallas. Genom att locka med förmånliga räntor på paketlånen – som i själva verket inte är något annat än privatlån utan säkerhet (s.k. blancolån) – får bankerna i regel en ny kund, som förhoppningsvis stannar kvar i många år.

Ungdomslån – vad får man låna till?

Ett startlån för ungdomar är ett fixerat lånebelopp som vanligtvis används för att täcka utrustning till första bostaden. Eftersom lånet är ett lågräntelån utan säkerhet – bankerna kontrollerar i regel inte hur pengarna faktiskt används – görs en mycket genomgående kreditprövning. Somliga banker gör även prognoser långt in i framtiden för att få en uppfattning om personens kommande kreditvänlighet, t.ex. genom att kontrollera studiespår och generella jobbmöjligheter inom personens yrkesgrupp.

Blancolån för ungdomar – ta eller inte ta?

Startlån är med andra ord ett lån utan säkerhet – en sorts blancolån för unga – som erbjuder något lägre räntor än övriga lån av denna typ. Beloppen på dessa lån brukar uppgå till runt 30 000 kr – det är vad standardutrustningen i en bostad får kosta, tycker banken. Som ungdom kan du behöva ta ett startlån – men se i så fall till att inte kombinera detta lån med övriga krediter. Se till att startlånet verkligen täcker allt – köp inte TV och vitvaror på avbetalning, utöver startlånet. Då riskerar du att hamna i skuldfällan.