Seniorlån

Sponsrade länkar

Ytterst få banker skyltar med att de erbjuder seniorlån, men när man väl besöker banken brukar det låta annorlunda. Tänk dock på att villkoren för seniorlån är hårda.

Senior på semester
Den senior som behöver låna till solsemestern måste ange säkerhet för lånet.

Sponsrade länkar

En senior innebär för bankerna en person som uppnått pensionsåldern. Ytterst få storbanker skyltar öppet med erbjudanden om seniorlån, men den som bokar ett personligt möte med banken blir sällan nekad en pensionärskredit. Seniorlånen är tyvärr åldersdiskriminerande i det att villkoren försämras ju äldre du blir.

Även mindre seniorlån kräver säkerhet

Du som passerat 70, och ansöker om lån, får räkna med att banken kräver någon form av säkerhet. Bankerna är återhållsamma med att bevilja konsumtionslån till resor och nöjen, såvida du inte kan ange en del av din bostad som säkerhet. Den som varken har bostad, bil eller andra bundna tillgångar får vackert acceptera ett nej från banken. Bankerna är däremot inte lika kinkiga mot personer i yngre pensionsåldern.

Fördelar och nackdelar med seniorlån

En klar fördel med seniorlånen är att du som låntagare, när som helst, kan amortera hela lånebeloppet i form av en klumpsumma – utan att betala straffavgifter. Likaså är inkomstkraven lägre än för förvärvsarbetande låntagare. Den främsta nackdelen med denna lånetyp är emellertid räntan, som är högre än för motsvarande lån till betydligt yngre människor. Genom att ta ut en hög ränta, garderar sig bankerna mot att låntagaren dör innan lånet hunnit återbetalas.