Bostadslån

Sponsrade länkar

Bostadslån är förmånliga lån eftersom bostaden fungerar som säkerhet. Du som har betalningsanmärkning kan emellertid ha svårt att få bostadslån – kolla med din lokala bank för fler detaljer.

Medelvilla
Trots stigande villapriser är bankerna generösa med att dela ut både topplån och bottenlån till bostadsköp.

Sponsrade länkar

Bostadslån innebär att bostadsrätten, villan eller fritidshuset lämnas som säkerhet för lånet. Lån med hög säkerhet har i regel låg ränta, vilket även gäller bostadslån – åtminstone jämfört med motsvarande lån utan säkerhet. Värt att notera är att du som väljer att belåna din befintliga bostad för att köpa bil eller konsumtionsvaror, får motsvarande ränta som vid ett traditionellt bostadslån.

Bostadslån och ränta

Räntan fluktuerar hela tiden och skillnaderna mellan de olika storbankernas boräntor är i regel ganska små. De flesta banker lånar ut ca 90 procent av marknadsvärdet på bostaden. De allra flesta banker kräver nämligen en liten kontantinsats motsvarande ca 10 procent av bostadspriset, alternativt ett topplån. Många människor tvingas även låna till kontantinsatsen, varför banker numera erbjuder bostadslån utan kontantinsats. Räntan på s.k. topplån är oftast något högre, eftersom din kreditvänlighet inte uppfattas som lika hög ifall du saknar sparkapital inför ett bostadsköp.

Räntan på bostadslån avdragsgill i deklarationen

Du som har lånat pengar för att köpa bostad kan yrka ränteavdrag på ditt bostadslån. Om du vet med dig att du har rätt att göra detta avdrag, kan du ansöka om skattejämkning för bostadslån. Då räknas ränteavdragen in i din preliminärskatt och du slipper låna ut pengar till Skatteverket.