Studielån

Sponsrade länkar

Den mest framträdande kreditgivaren för studielån är CSN. Studielån är förbundna med en låg ränta – men inte alla har möjlighet att ta denna typ av lån.

Universitetsstudier medger studielån
Studielån finns bl.a. för dig som läser på högskola eller universitet.

Sponsrade länkar

Studielån är ett förhållandevis billigt lån och kräver ingen säkerhet i form av kapital eller bostad. Det är dessutom relativt lätt att bli få studielån trots att man i grunden har en dålig privatekonomi med betalningsanmärkningar. Följande gäller för studielån:

  • Möjligheterna att få lån är begränsade. Studiemedlet för högskolestudier består av ett lånebelopp på ca 5500 kr i månaden samt ett bidragsbelopp om ca 2700 kr per månad.
  • Räntan på studiemedlen är lägre än hos de flesta storbanker. För lån tagna efter 2001 börjar du amortera året efter att du slutat ta studiemedel.
  • För att få studiemedel upprepade gånger måste du klara 75 procent av dina studier inom den tid som studiemedlet betalas ut.
  • Studielån är ett relativt förmånligt sätt att låna pengar. För att inte förvärvsarbetande privatpersoner ska ta studielån för att finansiera t.ex. bilköp har CSN infört ett s.k. fribelopp – du som har en förvärvsinkomst som överskrider detta belopp (drygt 100 000 kr om året) har således inte rätt att ta fullt studiemedel. Ifall CSN upptäcker att du fått studiemedel, trots att du har en förvärvsinkomst som överskrider fribeloppet, måste du återbetala delar av ditt studielån.

Investera studielån – helt i sin ordning

Eftersom studielån är förbundna med en mycket förmånlig ränta kan det löna sig att ta studielån för att investera pengarna. Kanske klarar du dig på en mindre summa än studielånet för heltid genererar – då kan det ändå vara klokt att ta fullt lån för att investera pengarna, inte minst på börsen. Förutom CSN finns det även möjlighet att ta studielån på bank – jämför gärna räntor och amorteringsmöjligheter hos din bank innan du väljer kreditgivare.