Låna till kontantinsats

Sponsrade länkar

Undvik om möjligt att ta lån till din kontantinsats. Undersök istället dina möjligheter till ett utökat bottenlån med dina befintliga tillgångar som säkerhet.

Sponsrade länkar

Alla banker ställer krav på kontantinsats inför köp av villor eller bostadsrätter. Tio procent av bostadens pris brukar vara ett riktmärke, vilket innebär 250 000 kr för en bostad med ett pris på 2.5 miljoner. Detta gäller dock enbart i teorin. I praktiken är det nämligen möjligt att låna pengar även till kontantinsatsen. Tänk i så fall på följande:

  • Banker beviljar i regel bottenlån till 90 % av köpesumman, förutsatt att banken bedömer att köpesumman motsvarar fastighetens marknadsvärde (vilket nästan alltid är fallet). Den som behöver låna tio procent till kontantinsatsen får således ta ett topplån med mindre förmånliga villkor.
  • Inte alla banker beviljar både bottenlån och topplån till kontantinsatsen. Men i så fall brukar det fungera att lämna in en ansökan om topplån hos en annan bank.
  • Ifall din bostad har ökat i värde sedan den köptes kan du, som fortfarande amorterar dina topplån, ansöka om ett ökat bottenlån genom att ange din bostads ökade värde som säkerhet. På så sätt kan du amortera bort det ofördelaktiga topplånet.

Undvik topplån till kontantinsats

Du som har bundna mark- eller bostadstillgångar kan med fördel belåna dessa för att undvika ett oförskämt dyrt topplån. Även bilar brukar duga som säkerhet för lån hos somliga banker. Du som har en bra kontakt med din bank har störst chans att banken godtar bilen som säkerhet för lånet.