Blancolån

Sponsrade länkar

Blancolån omfattar alltifrån privatlån hos storbanker till snabba SMS-lån. Gemensamt för alla blancolån är att de saknar säkerhet – eller pant – vilket gör att räntorna ofta skjuter i höjden.

Shoppa julklappar
Blancolån används nästan oavkortat till shopping – speciellt i julklappstider.

Sponsrade länkar

Blancolån är beteckningen på lån utan säkerhet – eller pant. Motsatsen till blancolån är ett s.k. hypotekslån – eller bottenlån, där en fastighet, tomtmark eller ett fordon fungerar som säkerhet.

Blancolån och ränta

Ett blancolån är av förklarliga skäl förbundet med högre ränta än hypotekslån. Dock är det fullt möjligt att förhandla räntor på olika typer av blancolån, t.ex. privatlån till resor eller nöjeskonsumtion. Din personliga relation med banken spelar roll, liksom det faktum hur du tidigare har skött din privatekonomi. Om du är kund hos den bank där du ansöker om lån kan banken enkelt kontrollera dina ekonomiska förehavanden med hjälp av ett kontoutdrag.

Ogynnsamma blancolån

SMS-lån, onlinelån och telefonlån hör till den grupp av blancolån som är minst gynnsamma ur räntesynpunkt. Därför bör du noga överväga ditt lånebehov. Har du verkligen råd att utsätta din redan ansträngda privatekonomi med den merkostnad som ett blancolån faktiskt medför i form av räntor och avgifter?