Bankkort eller kreditkort

Sponsrade länkar

Valet mellan bankkort och kreditkort bör i första hand påverkas av ditt köpbeteende. Dyra kontantuttag är t.ex. kreditkortens främsta akilleshäl, medan bankkorten, olikt kreditkorten, inte hjälper till att organisera din privatekonomi.

Kontantuttag med bankkort
En fördel med bankkort är kostnadsfria kontantuttag i bankomater.

Sponsrade länkar

Valet mellan bankkort och kreditkort kan te sig komplext och svårbegripligt. Å ena sidan ser man kreditkortets fördelar med alla månadens inköp – och räkningar (räkningar kan också kopplas till kreditkort) – på en och samma faktura. Som motpol ser man bankkortets fördelar med att inte lockas till impulsköp, som man i verkligheten inte har råd att finansiera. Den som har koll på sina utgifter kan faktiskt välja både och. Ha ett kreditkort liggande i byrålådan, som finns tillgängligt vid synnerligen oförutsedda utgifter, medan bankkortet finansierar hushållets vardagsshopping. Kreditkortet kan även användas som betalningsmedel på utlandsresor för att minska riskerna för att bli bedragen.

Dyrt göra kontantuttag med kreditkort

En påtaglig nackdel med kreditkort är däremot att räntan börjar ticka direkt på pengar som tas ut i automater. Ett kreditkort förutsätter således att man klarar av att leva kontantlöst – alternativt har ett vanligt bankkort att ta ut kontanter med. Men risken med att ha två kort är naturligtvis att man bedrar sig själv genom att shoppa för mycket. Två kort betyder ju inte två löner, vilket man lätt kan intala sig själv.

Slipp kontanthantering

Den som vantrivs med kontanthantering kan enkelt slippa den genom att använda ett bankkort. Pengarna dras i samma stund som inköpet görs – och försäljarens maskin säger stopp ifall man håller på att övertrassera kortet.