Låna utan registrerat telefonnummer

Sponsrade länkar

Med tanke på det höga antalet oregistrerade kontantkortstelefoner, har några långivare frångått kravet på registrerat telefonnummer vid ansökningar om SMS-lån; ett faktum som underlättar för låntagare – och bedragare.

Ungdomar med kontantkortstelefoner
Oregistrerade kontantkort är populära bland ungdomar. Den som ansöker om ett SMS-lån bör i regel ha ett registrerat nummer – men det finns undantag.

Sponsrade länkar

Den som tar ett SMS-lån ska vanligtvis ha ett telefonnummer registrerat i sitt eget namn. Det behöver inte nödvändigtvis röra sig om ett telefonabonnemang; även kontantkortsnummer som registrerats hos operatören brukar godtas. Genom att registrera kontantkortsnumret blir det offentligt tillgängligt via Eniro och hitta.se. En av anledningarna till kravet om registrerat telefonnummer är kreditgivarens möjlighet att jämföra de personuppgifter som anges i låneansökan mot telefonoperatörens information om dig. På så sätt reduceras möjligheten att göra en låneansökan in någon annans namn.

Personkonto – ett alternativ till registrerat telefonnummer

Nanokredit godtar ett personkonto hos Nordea som alternativ till ett registrerat mobilnummer. De lånade pengarna kan således bara utbetalas till ett personkonto, vars personuppgifter överensstämmer med dem som lämnats i låneansökan. I skrivande stund erbjuder enbart Mobillån.se och Smskredit.se lån till personer som inte registrerat sitt telefonnummer. Lånet utbetalas sedan till det av låntagaren anvisade kontot.

Öppen väg för bedragare

De långivare som slopar kravet på registrerat telefonnummer öppnar för bedragare att ta lån i ditt namn. Förutsatt att vederbörande fått kännedom om dina personuppgifter – kan han eller hon få pengarna utbetalade till valfritt konto i en svensk bank. Du som märker att någon tagit lån i ditt namn, bör omedelbart göra en polisanmälan. Långivaren har uppgifter om utbetalningskontot och banken i fråga kan i sin tur spåra personen bakom kontot för att du ska få tillbaka dina pengar.