Låna till fritidshus

Sponsrade länkar

Alla banker godtar fritidshus som säkerhet för ett hypotekslån. Tänk dock på att låneansökningar från personer med bolån sedan tidigare granskas extra noga.

Fritidshus i Norrland
Fritidshus fungerar utmärkt som säkerhet för hypotekslån. Här ett fritidshus i Norrland.

Sponsrade länkar

Bankerna beviljar gärna förmånliga bottenlån till fritidshus och villkoren är ungefär desamma som för vanliga bostadslån. Tänk dock på att du som redan har lån på din helårsbostad blir extra hårt granskad av banken. Innan du ger dig in i en budgivning är det därför viktigt att du fått ett lånelöfte.

Två förvärvsinkomster god förutsättning

Hushåll med två förvärvsinkomster från tillsvidareanställningar brukar bli beviljade lån till fritidshus. Om ni dessutom amorterat en del på er befintliga bostad ses det som ett stort plus. Tänk dock på att banken kan ställa krav på att ni finansierar kontantinsatsen på egen hand. Sannolikheten att bli beviljad lån även till kontantinsatsen är minimal i de fall ni redan är skuldsatta i form av ett bolån. De hushåll, som lyckats spara ihop en kontantinsats, bevisar nämligen för banken att man har marginaler att månadsspara. På så sätt ökar hushållets kreditvänlighet. Tänk således på att:

  • Ha ett lånelöfte innan du ger dig in i en budgivning.
  • Att banken kan ställa krav på kontantinsats ifall du redan har en belånad helårsbostad.
  • Att två förvärvsinkomster i hushållet i princip är ett krav, såvida en av er inte är särskilt högavlönad.

Prisutvecklingen på fritidshus har gått upp makrant under senare år. I Skåne, Stockholms skärgård, Småland, Blekinge, halländska kusten och Bohuslän är priserna mycket höga. De billigaste fritidshusen finns norr om Jämtland, i Norrlands inland.