Medlemslån

Sponsrade länkar

Medlemslån är särskilt förmånliga privatlån, som utarbetats i samråd mellan banker och fackföreningar. Kolla upp vilka avtal om medlemslån som gäller hos din fackförening.

Arbetare med pengar
Medlemslån avser krediterbjudanden till fackligt anställda arbetare och tjänstemän.

Sponsrade länkar

Den som är fackligt ansluten sedan en viss tid – och i övrigt har ordnad privatekonomi – kan ansöka om ett medlemslån. Ett medlemslån är ett lån som ett fackförbund har förhandlat fram med en bank. Syftet är att ge de egna medlemmarna förmånliga kreditvillkor. I regel rör det sig om ett blancolån – ett lån utan säkerhet.

Medlemslån direkt via facket

Ett fåtal fackförbund lånar själva ut pengar till sina kunder, men de flesta har valt att ingå avtal med olika kreditinstitut. I skrivande stund har såväl Handelsbanken som Nordea, Swedbank och SEB ingått avtal om förmånliga medlemslån med olika fackföreningar. Du som är medlem i fackföreningar såsom Unionen, Metall, Kommunal, Sveriges ingenjörer, Vårdförbundet eller Lärarförbundet kan ansöka om medlemslån hos den bank som fackföreningen tecknat avtal med. Listan med fackförbund, som tecknat avtal om medlemslån, kan göras mycket längre. Idag saknar endast de mindre fackförbunden dylika avtal.

Medlemskap i facket – ingen garanti för medlemslån

Tänk dock på att den som är fackligt ansluten enbart har rätt att ansöka om medlemslån. I slutändan är det dock din privatekonomi som avgör om du blir beviljad lånet eller inte. Bankernas generella lånevillkor gäller även medlemslån. Om en bank av princip nekar lån till personer med betalningsanmärkning, nekas alla låneansökningar från personer med prick i registret. Detta gäller även ansökningar om medlemslån.