Låna en miljon

Sponsrade länkar

Miljonlån beviljas enbart i form av hypotekslån till privatpersoner som kan åberopa en säkerhet. Lånebeloppet anses nämligen vara alltför stort för att kunna falla inom ramen för ett blancolån.

Sponsrade länkar

Norr om Mälardalen – och öster om Vänern – finns det fortfarande ett brett utbud praktvillor till priser under en miljon kronor. En miljon räcker med andra ord långt på dagens fastighetsmarknad, trots att media ofta ger sken av att motsatsen gör sig gällande.

Förhandlingstips för bästa ränta på miljonlånet

Som spekulant på ett miljonlån bör du i allmänhet tänka på följande:

  • Det räcker inte med att enbart stödja sig på en säkerhet – som låntagare måste man dessutom kunna uppvisa en stabil och regelbunden inkomst. I de fall man lånar av den bank som sköter om ens löpande bankärenden, brukar det räcka med att banken gör en snabbgranskning av ens betalningshistorik. I de fall banken inte har motsvarande dokumentation, krävs istället att man visar upp anställningsbevis och tidigare lönespecifikationer.
  • I sällsynta fall kan den, som har en bra relation med sin bank, slippa en kreditupplysning i samband med låneansökan.
  • Förhandla med olika banker – räntan spelar nämligen stor roll när lånebeloppet är så högt som en miljon kronor. Var även beredd på att hota med att byta bank om en konkurrerande bank kan erbjuda en lägre ränta. Tänk på att en räntesänkning på bara 0,5 procent betyder en sänkning av räntan med 5000 kronor om året (vilket innebär drygt 400 kronor i månaden).

Vikten av säkerhet bör än en gång betonas; bankerna kräver dessutom att värdet på säkerheten uppgår till minst 80 procent av det lånade beloppet. I fråga om en miljon kronor bör säkerhetens värde således uppgå till minst 800 000 kronor.