Små lån

Sponsrade länkar

Små lån stjälper mer än hjälper – undvik att ta många små lån parallellt. Du som redan brottas med amortering av små lån bör omedelbart göra om dem till ett större banklån.

Smålån kreditkort
Kortkrediter är ett konkret exempel på ofördelaktiga smålån.

Sponsrade länkar

Små lån hör i regel till de mest olönsamma typerna av krediter. Som kund kan du tvingas betala oproportionerligt höga räntor och straffavgifter om du halar efter med amorteringarna. Exempel på små lån är:

  • Olika typer av avbetalningar för t.ex. glasögon eller vitvaror och hemelektronik.
  • Kreditkortsskulder.
  • SMS-lån och övriga snabblån.
  • Telefonabonnemang – de flesta tänker inte på att ett vanligt telefonabonnemang egentligen är en form av kredit. Räkningen betalas först efter att du har ringt samtalen.
  • Mindre privatlån från traditionella storbanker.

Små lån – stora utgifter

Den som har många små lån på sitt samvete förlorar lätt överblicken över alla amorteringar. Man tänker på de enskilda lånen som obetydliga räkningar – några hundralappar har ingen betydelse för privatekonomin – men när smålånen blir dussinfaldiga utgör de plötsligt den mest betydande utgiften i din privatbudget. Ett tips är således att aldrig ta små lån – undvik att köpa den där dyra datorn och köp istället en billig begagnad som du kan finansiera med likvida medel. För att inte riskera att luras av beloppen – för budget över varje utgift i din privatekonomi.