Att låna pengar

Sponsrade länkar

Att låna pengar kostar alltid. Förutom sedvanliga lån med säkerhet brukar man skilja på två typer av lån - konsumtionslån och lån i investeringssyfte.

Ansökan om att låna pengar
Att låna pengar är alltid förbundet med kostnader.

Sponsrade länkar

Att låna pengar innebär en lång tids skuldsättning och varje lån bör således tänkas igenom med omsorg. Att låna till en TV med ett pris på 10 000 kr, med en avbetalningstid på sju år och en ränta på 8 procent, gör att slutnotan för TV-apparaten hamnar på 15 600 kr, inklusive räntor. Sett ur detta perspektiv är alla lån olönsamma – fråga dig först om du verkligen är beredd att överlåta 5600 kr till banken bara för att du behöver TV-apparaten omgående.

Låna pengar för att investera

Att låna pengar för konsumtion är alltid olönsamt – du som ska köpa en TV-apparat bör i första hand försöka spara ihop summan. Att låna pengar till investering kan emellertid löna sig – t.ex. om du ska rusta upp en gammal hyresfastighet för att den ska generera hyresintäkter. I så fall räknar du som låntagare med att hyresintäkterna överstiger räntekostnaderna för själva lånet, vilket i sin tur genererar en vinst. Således gäller följande:

  • Att låna pengar till konsumtion bör bara ske i absoluta nödfall. De allra flesta kan faktiskt spara ihop belopp på några tusenlappar genom att strama till sin ekonomi under några månader.
  • Att låna pengar till investering kan löna sig. Kom ihåg att denna typ av lån är en riskaffär både för dig och för banken – du måste kunna påvisa en mycket genomtänkt lånekalkyl i samband med låneansökan hos banken. Med andra ord är det svårt att låna pengar till investering.

Sist men inte minst – tänk på att alla lån kostar. Räntefria lån finns inte, men räntan kan enkelt döljas genom att den tilldelas andra namn.