Låna pengar arbetslös

Sponsrade länkar

Huruvida du kan få lån som arbetslös beror i första hand på bankens individuella prövning av din situation. Du som varit trogen bankkund länge har lättast att få lån, trots den utsatta situationen.

Sponsrade länkar

Banker ser mycket olika på att bevilja lån till arbetslösa. Att öppna konto som arbetslös i en ny bank – och lämna in en låneansökan dagen efter – är ingen bra idé. Om du däremot har varit kund hos din bank länge – och plötsligt drabbas av arbetslöshet – kan banken se att du under lång tid haft en godtagbar förvärvsinkomst. Då kan det också vara lättare att få lån.

Individuell bedömning av lån för arbetslösa

Om du är arbetslös, och lämnar in en låneansökan, gör bankerna i regel en individuell bedömning av din situation. Faktorer som spelar roll vid bedömningen är:

  • Bankens bedömning av dina möjligheter att få arbete. Din utbildning och tidigare arbetslivserfarenhet kan ha avgörande betydelse.
  • Din privatekonomi. Har du en säkerhet för dina lån? Bostad? Hur mycket lyckades du månadsspara medan du hade jobb?
  • Att låna pengar som arbetslös är lättare om du får a-kassa, än om du tvingas ta socialbidrag. I det senare fallet är dina odds att få lån ytterst små.

Att ta lån som arbetslös är – oavsett om du kan få lån eller inte – ytterst riskabelt. Vi rekommenderar dig att vänta med skuldsättning tills din ekonomi är i balans.