Låna pengar trots skulder

Sponsrade länkar

Den som har många småskulder, men i övrigt skött sina amorteringar och saknar betalningsanmärkning kan få lån. Har du många kreditupplysningar registrerade hos UC kan det däremot bli kärvare.

Familj som fått bostadslån
Många småskulder utgör inget hinder för nya krediter. Det gör däremot en skuld hos Kronofogdemyndigheten.

Sponsrade länkar

Skulder hos kreditinstitut och banker behöver inte vara något hinder för att bli beviljad ett nytt lån. Oddsen att få lån trots skulder är däremot små för den som har skuld hos Kronofogdemyndigheten. I så fall måste man först se till att göra sig av med skulden. Den enda bank som i skrivande stund beviljar lån till hårt skuldsatta är Jak (jak.se). Med lite tur kan man även få lån hos aktörer som Bluestep och Freedom Finance.

Lån trots många förfrågningar hos UC

I de fall en kreditgivare ska ingå kreditavtal med dig, begär denna ett utdrag från UC (Upplysningscentralen) med förfrågningar om tidigare kreditupplysningar som gjorts i ditt namn. Antalet tidigare kreditupplysningar har betydelse för om du kan få lån eller inte. Tänk på att en kreditupplysning i ditt namn registreras hos UC även om du fått avslag på din ansökan. Kreditgivaren få således inte en överblick över din totala skuldsättnig, utan ser istället antalet upplysningar som gjorts. Tyvärr avgör antalet registreringar hos UC ofta utgången för din låneansökan – detta trots att antalet egentligen inte säger något om din egentliga skuldsättning.

Omöjligt att se din totala skuldsättning

Den som behöver låna trots skulder kan däremot trösta sig med att en långivare aldrig kan få en samlad överblick över din skuldsättning. Det existerar nämligen ingen nationell skulddatabas. Kreditgivaren kan visserligen se vilka ränteavdrag du yrkat i den senaste deklarationen samt hur många kreditupplysningar som gjorts i ditt namn. Men denna information kan bara ge en indikation om hur din skuldsättning ser ut. Just därför antar bankerna det värsta när de kontrollerar ditt namn hos UC. Har du 18 kreditupplysningar på ett år, antas per automatik att du tagit 18 lån under året.