Låna pengar med betalningsanmärkning

Sponsrade länkar

Många banker vägrar av principiella skäl att låna ut pengar till personer med betalningsanmärkning. Att låna pengar med betalningsanmärkning är enklast hos nyetablerade banker, som gör en individuell prövning av den sökandes ekonomi.

Bostadslån trots betalningsanmärkning
Den som väljer en udda kreditgivare kan till och med bli beviljad ett bostadslån trots betalningsanmärkning.

Sponsrade länkar

Storbankernas räntor på såväl privatlån som på hypotekslån hör till marknadens mest förmånliga. Men det är också storbankerna som ställer de hårdaste kraven på sina låntagare. En klar majoritet av Sveriges storbanker avslår av principskäl alla ansökningar om lån från personer med en eller flera betalningsanmärkningar. För den som prompt behöver låna pengar med betalningsanmärkning är följande tillvägagångssätt i första hand att rekommendera:

  • Välj en bank som gör en individuell prövning av din kreditvärdighet. Betalningsanmärkningen blir i så fall inte ett absolut hinder för lån, utan bara ett litet minus i den totala bedömningen.
  • Räkna med att bankerna försöker höja räntan med hänvisning till betalningsanmärkningen. I så fall bör du undvika att vara desperat och hota med att byta bank. Det finns de facto många banker som ser mellan fingrarna i fråga om betalningsanmärkningar.

Undvik att binda hypotekslån med betalningsanmärkning

Även om bankerna beviljar hypotekslån till personer med betalningsanmärkningar, får man som låntagare räkna med att räntan blir orimligt hög. För den som ansöker om ett större bostadslån – eller annat hypotekslån – kan räntan öka med flera procent enbart på grund av en mindre betalningsanmärkning. Vänta således med att binda ditt bolån tills betalningsanmärkningen försvunnit ur bankernas register tre år efter att den uppkommit.