Brygglån

Sponsrade länkar

Ett brygglån – eller överbryggningslån – är ett tillfälligt lån för personer som köpt en ny bostad innan den gamla hunnit säljas.

Brygga
Ett brygglån är utformat för att utgöra en brygga mellan två bostäder. Brygglånet ska betalas tillbaka så fort den gamla bostaden blivit såld.

Sponsrade länkar

Funktionen hos ett brygglån kan härledas ur namnet; lånet ska med andra ord fungera som en brygga i bytet mellan två bostäder. För att ett brygglån ska beviljas brukar följande krav ställas:

  • Den som lämnar in en ansökan måste bifoga köpekontrakt på den nya bostaden. Vidare måste det framgå att man fortfarande äger den gamla bostaden.
  • Lånet har en kort löptid, alltifrån någon månad till ett halvår. Bankerna har nämligen olika syn på hur lång tid man behöver för att sälja sin gamla bostad. Lånet kan lösas i sin helhet när som helst under löptiden.
  • Bankerna gör en bedömning av låntagarens ekonomi. För att beviljas brygglån är en förutsättning att låntagaren bedöms klara av dubbla boendekostnader under övergångsperioden. Personer som lever på knappa marginaler kan därför räkna med avslag på sin ansökan om överbryggningslån.
  • Ränteläget hos brygglån varierar. Generellt gäller att räntan på brygglån är högre än för vanliga bostadslån, men däremot väsentligt lägre än för privatlån utan säkerhet.

Brygglån – prioritera rätt löptid framför låg ränta

Brygglånet är utarbetat för att man ska ha tid att sälja sin gamla bostad efter att man införskaffat en ny. Således är det viktigt att lånets löptid är tillräckligt lång för att den gamla bostaden ska kunna säljas till ett hyfsat pris. Den som väljer ett överbryggningslån med kort löptid riskerar att behöva paniksälja sin bostad till underpris i slutet av löptiden. Således är det viktigt att välja ett brygglån med en lång återbetalningstid. Räntan spelar mindre roll; eftersom löptiden i vilket fall som helst är kort, varierar de totala räntekostnaderna marginellt mellan olika banker.


Warning: include(social-widgets.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/elektro1/public_html/lana-online.se/stopka.php on line 5

Warning: include(social-widgets.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/elektro1/public_html/lana-online.se/stopka.php on line 5

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'social-widgets.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php53/usr/share/pear:/opt/alt/php53/usr/share/php') in /home/elektro1/public_html/lana-online.se/stopka.php on line 5