Kontantinsats bolån

Sponsrade länkar

Bankerna är noga med att kräva kontantinsats till bolån, men i praktiken är det enkelt att belåna en bostad i sin helhet.

Liten kontantinsats
Att lägga en liten kontantinsats ger bättre ränta på topplånet, eftersom kontantinsatsen utgör ett bevis på god kreditvärdighet.

Sponsrade länkar

För bostäder med prislappar i miljonklassen brukar bankerna kräva en kontantinsats motsvarande åtminstone tio procent av den totala köpeskillingen. I de fall köparen saknar medel för att lägga fram en kontantinsats i denna storleksklass, brukar det emellertid vara möjligt att byta ut kontantinsatsen mot ett blancolån på motsvarande summa. Det är mycket vanligt att bostadsköpare väljer ett hypotekslån som är amorteringsfritt till en början. Detta i syfte att snabbt kunna amortera det ofördelaktiga blancolånet. Ifall en och samma bank inte godtar denna lösning är receptet enkelt – blancolånet beviljas med största säkerhet av en annan bank.

Vanligt undvika kontantinsats till bolån

Även bostadsköpare som är tillräckligt likvida för att kunna lägga en kontantinsats väljer ofta att belåna hela bostaden; detta med motiveringen att pengarna kan investeras på bättre sätt. Med facit i hand vet vi emellertid att pengarna förräntar sig väl i fastigheter – i synnerhet om alternativet till kontantinsatsen är att betala skyhöga räntor på ett blancolån. Det torde emellertid stå bortom allt tvivel att den som väljer att ha pengar på ett sparkonto – istället för att använda beloppet till en kontantinsats – förlorar på kuppen. Tänk vidare på följande:

  • Bankerna straffar vanligen bostadsköpare som saknar pengar till kontantinsatsen genom att erbjuda en hög ränta på själva hypotekslånet.
  • En ytterligare straffränta brukar tillkomma ifall bostadsköparen – utöver den hundraprocentiga belåningsgraden – väljer ett bottenlån med initial amorteringsfrihet.

Det faktum att det fortfarande – trots lagen om obligatorisk kontantinsats – är möjligt att belåna bostäder i sin helhet beror i första hand på bankernas behov av att hitta nya kunder. Det är således helt upp till köparen om man vill lägga en kontantinsats eller inte, men helt klart är att kontantinsatsen kan sänka den totala kostnaden för lånet såtillvida att den sänker boendekostnaden i mycket stor utsträckning.


Warning: include(social-widgets.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/elektro1/public_html/lana-online.se/stopka.php on line 5

Warning: include(social-widgets.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/elektro1/public_html/lana-online.se/stopka.php on line 5

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'social-widgets.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php53/usr/share/pear:/opt/alt/php53/usr/share/php') in /home/elektro1/public_html/lana-online.se/stopka.php on line 5