Lån till bostad utomlands

Sponsrade länkar

De etablerade bankerna beviljar endast i undantagsfall bostadslån ifall säkerheten finns utanför Sveriges gränser. Internationella banker brukar vara mest tillmötesgående i fråga om lån till utlandsbostäder.

Bostad i Thailand
Den som ska köpa lyxbostad i Thailand kan få problem med lån i en svensk bank – i Thailand är nämligen äganderätten begränsad för utlänningar.

Sponsrade länkar

Att köpa bostad utomlands blir allt vanligare; ett faktum som bankerna emellertid tycks ha svårt att acceptera. Svenska storbanker förutsätter nämligen i regel att bostaden som ska fungera som säkerhet för lånet finns inom Sveriges gränser. Sannolikheten att banken bejakar en ansökan om lån till en utlandsbostad är störst under följande förutsättningar:

  • Välj en bank som har kontor i det land där bostaden finns. Nordea har t.ex. kontor i såväl Baltikum som i Polen, vilket underlättar ifall bostaden finns i något av dessa länder. SEB har likaså kontor i Baltikum.
  • För den som vill köpa bostad i Asien, Mellanöstern eller Amerika är det klokast att belåna en befintlig kreditfri bostad i Sverige. På så sätt kan man frigöra en större penningsumma till låg ränta; pengarna används sedan för bostadsköpet.

Olika bostadsformer i utlandet

En av anledningarna till att svenska banker är återhållsamma med att bevilja krediter till utlandsbostäder beror på att bankerna inte är förtrogna med upplåtelseformerna i det aktuella landet. Somliga länder – t.ex. Thailand – har exempelvis en tidsbegränsad äganderätt för utlänningar. Detta innebär i praktiken att bostaden övergår i statens ägo efter att tidsfristen för äganderätten löpt ut. Många länders snåriga villkor för ägande innebär med andra ord att bankerna av principskäl vägrar att låna ut pengar till bostadsköp utanför Sverige.


Warning: include(social-widgets.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/elektro1/public_html/lana-online.se/stopka.php on line 5

Warning: include(social-widgets.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/elektro1/public_html/lana-online.se/stopka.php on line 5

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'social-widgets.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php53/usr/share/pear:/opt/alt/php53/usr/share/php') in /home/elektro1/public_html/lana-online.se/stopka.php on line 5