SMS-lån ränta

Sponsrade länkar

Numera måste alla långivare ange räntan för de SMS-lån som erbjuds. Det räcker inte med att – som tidigare – enbart ange uppläggningsavgifter, enligt Konsumentverket.

SMS-lån ränta
Det behövs många enkronor för att illustrera räntan för SMS-lån. Enkronorna på bilden räcker inte på långa vägar.

Sponsrade länkar

Konsumentverket har många gånger påpekat att kreditgivare tar ut skyhöga räntor på SMS-lån. De fasta avgifterna blir – omräknade till effektiv ränta – ofta närmare 1000 procent. Ett konkret exempel är ett SMS-lån från Kredit365 med en återbetalningstid på 30 dagar. Den slutliga kostnaden för lånet hamnar på ca 600 kronor – vilket medför en effektiv ränta på 791 procent. Ifall låntagaren inte klarar av återbetalningen, tillkommer ytterligare kostnader i form av påminnelseavgifter och dröjsmålsränta.

Gratis introduktionserbjudanden

Den som vill låna en 500-lapp helt gratis kan t.ex. göra det hos Ferratum – beakta dock återbetalningstiden på 15 dagar. Här är räntan mycket riktigt 0 procent, men sådana erbjudanden hör till undantagen. Den genomsnittliga kostnaden för ett SMS-lån är aldrig jämförbar med motsvarande blancolån hos en vanlig bank eller kortkredit.

Långivarna måste ange räntesats för SMS-lån

Numera är de långivare som erbjuder SMS-lån skyldiga att ange ränta – inte uppläggningsavgift – på sina SMS-lån. Likaså måste företagen ange eventuella merkostnader – t.ex. SMS-avgifter – som tillkommer i samband med låneansökan. Detta innebär att låntagarna får en bättre överblick över lånens totalkostnad; ett faktum som dock inte minskat efterfrågan på denna typ av ogynnsamma lån.

Specifika fakta om olika typer av SMS-lån samt vanliga lånebelopp: