Nya SMS-lån

Sponsrade länkar

Att finansiera återbetalningen av gamla småskulder med nya SMS-lån är inget ovanligt. Fem av tio lånar upprepade gånger, medan en av tio hamnar får en betalningsanmärkning till följd av obetalda SMS-lån.

Sponsrade länkar

Inom denna portal om lån betonar vi upprepade gånger vikten av att inte ta ett större SMS-lån än absolut nödvändigt. Den korta amorteringstiden – och det förhållandevis höga lånebeloppet – gör att personer som en gång tagit ett SMS-lån tvingas finansiera amorteringen och räntan med nya lån. Ett SMS-lån motsvarar vanligtvis ett blancolån i storleksklassen 1000 till 5000 kr. Ytterst få vanliga löntagare kan spara sådana summor varje månad – men ändå förväntas man kunna återbetala ett sådant belopp inom samma tidsperiod.

Fem av tio tar nya SMS-lån

Både TV och tidningar har flera gånger uppmärksammat problematiken med SMS-lån. Fem av tio låntagare tvingas ta nya SMS-lån för att betala av gamla dito. Enligt en artikel i DN från 2008, leder SMS-lånen till en betalningsanmärkning för tio procent av alla låntagare. Från kreditinstitutens håll försvarar man sig med att nio av tio ändå sköter sig. Jämfört med andra typer av lån är denna siffra dock inget att vara stolt över. Tio procent av befolkningen missköter exempelvis inte amorteringarna på sina bolån.

Kreditgivarna uppmanar till nya SMS-lån

Av långivarnas marknadsföringskampanjer framgår ofta att den som lånar upprepade gånger, får låna större belopp efter att ha återbetalat sitt första SMS-lån. Många låntagare tolkar sådana erbjudanden som en uppmuntran till att ta fler och högre lån – trots att sådana erbjudanden egentligen går ut på att långivaren vill försäkra sig om låntagarens återbetalningsmöjligheter.

Specifika fakta om olika typer av SMS-lån samt vanliga lånebelopp: