Billån med betalningsanmärkning

Sponsrade länkar

De större bankerna nekar vanligtvis billån till alla låntagare som dragit på sig en betalningsanmärkning – detta trots att skulden är återbetald. Trenderna på kreditmarknaden pekar dock till låntagarnas fördel.

Sponsrade länkar

Hos de traditionella storbankerna kan en betalningsanmärkning betyda tvärstopp för billån, även i de fall lånet ska finansiera köp av en billig, begagnad bil. Hos mindre banker görs emellertid ofta en samlad bedömning av din privatekonomi. Detta innebär i klartext att en välbetald tillsvidareanställning mycket väl kan väga upp en betalningsanmärkning. Förutsatt att du har en riktigt god ekonomisk situation, kan du således få billån trots ett antal betalningsanmärkningar. Du som har en obetald skuld, som resulterat i en betalningsanmärkning, kan emellertid räkna med avslag även hos de mest sällsamma kreditgivarna.

Billån trots betalningsanmärkning – räkna med högre ränta

Du som blivit beviljad ett billån från en udda kreditgivare, kan räkna med att räntan på lånet blir något högre än hos en traditionell bank. Men räntan ska ändå vara skälig – det vill säga jämförbar med storbankernas räntor – eftersom billånet inte är något blancolån. Bilen fungerar nämligen som säkerhet för lånet.

Billån på basis av låntagarens återbetalningsmöjligheter

Hos de klassiska bankerna nekas en potentiell låntagare billån, ifall han dragit på sig en betalningsanmärkning på grund av rent slarv. Eftersom avslag till denna typ av personer resulterar i att banken förlorar ränteintäkter, går trenderna på kreditmarknaden istället mot att man allt oftare ser till en låntagares faktiska återbetalningsförmåga. I samband med bedömningar av betalningsanmärkningar låter man ofta låntagaren redogöra varför de uppkommit.