Lösa dyra lån

Sponsrade länkar

Att lösa dyra lån kan vara avgörande för din privatekonomi; särskilt om du samtidigt amorterar på många smålån och krediter.

Sponsrade länkar

Det vanligaste – men knappast mest förmånliga – sättet att lösa dyra lån, t.ex. småkrediter och kreditkortsskulder, är att släcka dem med hjälp av privatlån utan säkerhet – ett s.k. blancolån. Det finns flera kreditinstitut som erbjuder lån till dig som har betalningsanmärkning. Däremot innebär betalningsanmärkning tvärstopp för lån hos många traditionella storbanker – detta av principiella skäl.

Undersök marknaden innan du ska lösa dyra lån

Marknaden vimlar av möjligheter för dig som står i begrepp att lösa dyra lån och krediter. Som potentiell låntagare bör du noga undersöka villkoren för olika lån; detta för att undvika att dra på dig onödigt höga kostnader för lånet. Du som har dragit på dig en betalningsanmärkning kan inte alltid få det mest förmånliga lånet eftersom många banker helt enkelt inte beviljar lån till personer med betalningsanmärkningar och skulder hos kronofogen. Då gäller det att först ta reda på vilka banker som över huvud taget erbjuder lån till dig, för att därefter jämföra villkoren hos dessa.

Inlösen av lån med säkerhet

Du som har tillgångar som skulle kunna fungera som säkerhet för lån – t.ex. bilar, fastigheter eller mark – kan pantsätta dina tillgångar i utbyte mot lägre ränta. Vid billån görs vanligtvis en värdering av bilen. Lån med bilar som säkerhet måste dock i regel amorteras snabbare än bilens värdeminskning.