Snabba lån utan säkerhet

Sponsrade länkar

Snabba lån utan säkerhet – s.k. blancolån – kan ibland vara räddningen för din privatekonomi. Du som redan har en hårt ansträngd privatekonomi bör emellertid undvika denna typ av lån.

Sponsrade länkar

Att skuldsätta sig genom att ta ett lån utan säkerhet är idag mycket vanligt. De flesta kreditinstitut erbjuder någon form av lån utan säkerhet, däribland privatlån till resor, konsumtionslån och allehanda startlån för ungdomar. Den gemensamma beteckningen för alla lån utan säkerhet är blancolån.

Snabba lån utan säkerhet – kostnader och räntor

SMS-lån, onlinelån och mindre privatlån är exempel på snabba lån utan säkerhet. Kostnaden för denna typ av lån är allt som oftast betydligt högre än för motsvarande hypotekslån – dvs. lån med någon form av säkerhet (oftast en fastighet). Nackdelen med blancolånen är att räntekostnaderna för denna typ av lån lätt kan uppgå till 10 procent över rådande marknadsränta. Dessutom är ett snabblån på 500 kr, 1000 kr eller 2000 kr utan säkerhet är vanligen förbundet med uppläggningsavgifter på några hundra kronor, oberoende av vilket belopp du lånar. IKANO bank och Ica bank är exempel på kreditinstitut som i skrivande stund saknar uppläggningsavgifter – en totalt onödig kostnad om lånebeloppet endast uppgår till några hundralappar.

Snabba lån med betalningsanmärkning

Fördelen med snabba lån är att de är lätta att få, trots en eventuell betalningsanmärkning i bagaget. Som kund bör du dock noga överväga riskerna med denna typ av lån. Klarar din privatekonomi att utsättas för den kostnad som snabblånet för med sig? Eller är lånet bara en tillfällig räddning från en djup skuldfälla?